warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: Ewcia »

mam dwa pojemniki z kulami , w pierwszej znajduje sie 5 kul bialych i 6 czarnych w drugiej 3 biale i 4 czarne .Losujemy dwa razy po jednej kuli
.Oblicz jakie jest prawdopodobienstwo wylosowania kuli czarnej za drugim razem z tej samej urny(co pierwsza kula) ,jesli wiemy ze za pierwszym wylosowalismy biala z losowo wybranego pojemnika ( nie ma mowy o tym z ktorej urny)kula pierwsza po wylosowaniu zostala zwrocona.
Finarfin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 9 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: Finarfin »

Ewcia,
\(\displaystyle{ 2!\cdot\frac{6}{11}\cdot\frac{4}{7}}\)
?
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: Ewcia »

tak to byloby za prosto , mamy warunek ze za pierwszym razem wylosowalismy kule biala , i z tego nalezy skorzystac przy liczeniu prawdopodobienstwa ze wylosowalismy za drugim czarna ( wylosowalismy czarna pod warunkiem ze wylosowalismy biala ) tylko jak to zrobic
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: Fibik »

Wyliczamy prawdopodobieństwa wszystkich możliwych scenariuszy:
1. pierwszy raz losowaliśmy z urny pierwszej: P1 = Pb*Pc = 5/11*6/11
2. pierwszy raz losowaliśmy z drugiej: P2 = Pb*Pc = 3/7*4/7

Teraz to sumujemy: P = P1+P2 = 12/49 + 30/121
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: Ewcia »

czemu nie mnozymy prezez 1/2 ,przeciez mamy 2 urny
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 971
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: Fibik »

Zakładam, że losujemy urnę tylko raz - przed wybraniem białej, a później losujemy z niej drugi raz.
Jeśli za drugim razem też losujemy urnę, to poprzednie losowanie nie ma tu żadnego znaczenia - liczysz wtedy, po prostu, bezwarunkowe prawdopodobieństwo wylosowania czarnej.
Awatar użytkownika
MitS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 150
Rejestracja: 30 mar 2005, o 06:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olsztyn
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 2 razy

warunkowe /calkowite (urny z kulami)

Post autor: MitS »

Polecam drzewko prawdopodobieństawa do tego zdania:) ... jeżeli będe miał czas to wieczorem napisze co i jak
ODPOWIEDZ