Kule

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Pawelloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łabiszyn City
Podziękował: 17 razy

Kule

Post autor: Pawelloo »

W urnie mamy 3 kule czerwone i 4 niebieskie. Losujemy 2 kule bez i ze zwracaniem. Oblicz prawdobodobieństwo wylosowania:
a) 2 kul czerwonych
b) 2 kul jednakowych
c) 2 kul różnokolorowych
chceBYCpro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 4 paź 2008, o 20:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Pomógł: 3 razy

Kule

Post autor: chceBYCpro »

Omega=\(\displaystyle{ {{7}\choose 2}}\)=6*7/2=21

a) A=\(\displaystyle{ {{3}\choose 2}}\)=3 P(A)=1/7
b) B=\(\displaystyle{ {{3}\choose 2}}\)+\(\displaystyle{ {{4}\choose 2}}\)=12 P(B)=4/7
c) C=\(\displaystyle{ {{3}\choose 1}}\)*\(\displaystyle{ {{4}\choose 1}}\)=12 P(C)=4/7
Ostatnio zmieniony 5 paź 2008, o 16:59 przez chceBYCpro, łącznie zmieniany 1 raz.
Pawelloo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 19 maja 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łabiszyn City
Podziękował: 17 razy

Kule

Post autor: Pawelloo »

Może ktoś jaśniej ?
ODPOWIEDZ