Witam, mam problem z tymi zadaniami. Nie wiem czy dobrze je opisuje, jeżeli żle to proszę o pomoc
Ad.1 Dwukrotny rzut kostką.
\(\displaystyle{ A=\{(3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(3,5),(3,6)}}\)
\(\displaystyle{ B=\{(4,4),(4,6),(6,4),(6,6)}\)
\(\displaystyle{ C=\{(5,6),(6,5),(6,6)}\)
\(\displaystyle{ (3,1)}\)Za pierwszym razem wypadła ścianka z trzema oczkami, a za drugim razem wypadła ścianka z jednym oczkiem? (nie wiem czy to jest dobrze)
Ad.2 Trzykrotny rzut monetą
\(\displaystyle{ A=\{(O,O,R),(O,R,O),(R,O,O)}\)
\(\displaystyle{ B=\{(O,O,O),(R,R,R)}\)
\(\displaystyle{ C=\{(R,R,O),(R,O,R),(O,R,R),(R,R,R)}\)
\(\displaystyle{ (O,O,R)}\)Za pierwszym razem wypadł orzeł.Za drugim razem również wypadł orzeł, a za trzecim razem wypadła reszka. (to jest raczej zle, ale nie wiem jak mam napisać)
Ad.3 Czterokrotny rzut monetą.
a) Wypisz zdarzenia elementarne sprzyjające zdarzeniom losowym:
\(\displaystyle{ A}\) - wypadł co najmniej jeden orzeł.
\(\displaystyle{ B}\) - wypadła co najmniej jedna reszka.
W tych 2 zadaniach wystarczy jak by ktoś pomógłby mi napisać jeden przykład, a resztę sam już bym dał radę.
---
Za jakąkolwiek pomoc wielkie dzięki!
Przykłądy słownego opisu zdarzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 13 cze 2006, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dąbrova G.
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 65 razy
Przykłądy słownego opisu zdarzenia.
Raczej nie o to chodzi w zadaniu. Wg mnie masz opisać np. zdarzenie \(\displaystyle{ A}\), a Ty opisujesz jego element.
Dla przykładu w 1
zdarzenie A - w pierwszym rzucie wypadła 3-ka
zdarzenie C - suma oczek na kostkach jest większa od 10
w 2
zdarzenie C - wypadł co najwyżej jeden orzeł.
Ad 3.
\(\displaystyle{ A= \{ (O;O;O;O) ; (O;O;O;R) ; (O;O;R;O) ; (O;R;O;O) ; (R;O;O;O) ; (O;O;R;R) ; (O;R;O;R) ;}\)
\(\displaystyle{ (R;O;O;R) ; (O;R;R;O) ; (R;O;R;O) ; (R;R;O;O) ;}\)
\(\displaystyle{ (O;R;R;R) ; (R;O;R;R) ; (R;R;O;R) ; (R;R;R;O) \}}\)
Dla reszki zrób już sam
Dla przykładu w 1
zdarzenie A - w pierwszym rzucie wypadła 3-ka
zdarzenie C - suma oczek na kostkach jest większa od 10
w 2
zdarzenie C - wypadł co najwyżej jeden orzeł.
Ad 3.
\(\displaystyle{ A= \{ (O;O;O;O) ; (O;O;O;R) ; (O;O;R;O) ; (O;R;O;O) ; (R;O;O;O) ; (O;O;R;R) ; (O;R;O;R) ;}\)
\(\displaystyle{ (R;O;O;R) ; (O;R;R;O) ; (R;O;R;O) ; (R;R;O;O) ;}\)
\(\displaystyle{ (O;R;R;R) ; (R;O;R;R) ; (R;R;O;R) ; (R;R;R;O) \}}\)
Dla reszki zrób już sam