W szkole pracuje 30 nauczycieli pracuje 18 lobiet i 12 mężczyzn. do przygotwania uroczystości obchodów 50 lecia szkoły wybrano komitet organizacyjny, składajacy się z 6 osób. Jakie jest prawdopodobieństwo, że w sklad komitetu:
a) weszły same kobiete
b) weszli sami mężczyźni
c) weszłu 3 kobiety i weszło 3 mężczyzn
d) weszła co najmniej 1 kobieta?
W szkole pracuje 30 nauczycieli pracuje 18 lobiet...........
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
W szkole pracuje 30 nauczycieli pracuje 18 lobiet...........
Moc Ω = \(\displaystyle{ C^{6}_{30}}\)
a) moc A = \(\displaystyle{ C^{6}_{18}}\)
b) moc B = \(\displaystyle{ C^{6}_{12}}\)
c) moc C = \(\displaystyle{ C^{3}_{18} C^{3}_{12}}\)
d) Jest to zdarzenie przeciwne do tego ze nie weszła w sklad delegacji rzadna kobieta, czyli zdarzenie przeciwne do pkt. b) wiec P(D)=1-P(B)
a) moc A = \(\displaystyle{ C^{6}_{18}}\)
b) moc B = \(\displaystyle{ C^{6}_{12}}\)
c) moc C = \(\displaystyle{ C^{3}_{18} C^{3}_{12}}\)
d) Jest to zdarzenie przeciwne do tego ze nie weszła w sklad delegacji rzadna kobieta, czyli zdarzenie przeciwne do pkt. b) wiec P(D)=1-P(B)