powiedzmy a) Rzucamy 4 razy dwiema kostkami. Oblicz prawd. tego, ze dokladnie 2 razy otrzymamy liczbe oczek rowna 7.
i jeszcze b) Teraz rzucamy 3 razy dw. kost. Oblicz prawd. tego, ze conajmniej 2 razy suma oczek jest nie wieksza niz 4.
prosze o klarowne rozwiazanie, bo niby rozumiem, ale tyle tych liczb i warunkow ze miesza mi sie
Rzut dwiema kostkami
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Rzut dwiema kostkami
W obu punktach można skorzystać ze schematu Bernoulliego, należy tylko policzyć prawdopodobieństwa odpowiednich sukcesów. W pierwszym przypadku, prawdopodobieństwo wyrzucenia 7 w jednym rzucie wynosi: \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\), a rzucając cztery razy, dwa razy dostaniemy siódemkę z prawdopodobieństwem:
\(\displaystyle{ P= {4 \choose 2}\frac{1}{6}^2\cdot \frac{5}{6}^2}\)
Punkt b rozwiązuje się podobnie.
\(\displaystyle{ P= {4 \choose 2}\frac{1}{6}^2\cdot \frac{5}{6}^2}\)
Punkt b rozwiązuje się podobnie.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Rzut dwiema kostkami
dzieki:), a gdyby nie bylo schematu Berl. ? bo moj nauczyciel, rozesmial sie gdy powiedzialem mu, ze mozna skorzystac z tego schematu (inne zadanie), i gadal jeszce o tym ze to trezba duzo opisywac i jakies inne bzdury (prezpraszam profesorze)., Da sie inaczej?