prawdopodobienstwo warunkowe - talia 52 kart.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

prawdopodobienstwo warunkowe - talia 52 kart.

Post autor: Ewcia »

Witam !! Pomozcie mi z takim zadankiem : Z talii 52 kart. losujemy 5 kart oblicz prawdopodobienstwo otrzymania dwoch pikow jezeli wiadomo ,ze wsrod wylosowanych kart : a)jest as kier
b) jest dokladnie jeden kier
c)sa dokladnie 2 kiery
Mam odpowiedzi z ksiazki , mniej wiecej rozumiem , ale odp b) nie jest dla mnie jasna , jesli ktos moglby napisac skad to sie wzielo , bo wydaje mi sie ze powinno byc kombinacja (26 po 2)
odp. a) [ (13 po 2)(38 po 2)] / (51 po 4)
b) [ (13 po 2) (38 po 2)] / (39 po 4)
c)[ ( 13 po 2 ) (26 po 1) ] / (39 po 3)

pozdrawiam i licze na wasza szybka pomoc Ewa
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

prawdopodobienstwo warunkowe - talia 52 kart.

Post autor: Comma »

Hmmm... wedlug mnie też zamiast \(\displaystyle{ C^2_{38}}\) powinno być \(\displaystyle{ C^2_{26}}\)
Jesteś pewna, ze w odp. nie ma błędu?
Ewcia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 100
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 20:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 10 razy

prawdopodobienstwo warunkowe - talia 52 kart.

Post autor: Ewcia »

nie jestem pewna heh , bo tak napisali autorzy , a mozesz mi wyjaznic czemu tak myslisz , boo wtedy bede wiedziala czy mysle tak samo
Awatar użytkownika
Comma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 647
Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: B-j
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 77 razy

prawdopodobienstwo warunkowe - talia 52 kart.

Post autor: Comma »

Ma być jeden kier, dwa piki i dwie karty, które nie są ani pikiem ani kierem (czyli dwie z 26). Natomiast zdarzenia elementarne to jeden kier i cztery karty(nie kier). Czyli: \(\displaystyle{ P(A)=\frac{C^1_{13}\cdot C^2_{13}\cdot C^2_{26}}{C^1_{13}\cdot C^4_{39}}=\frac{C^2_{13}\cdot C^2_{26}}{C^4_{39}}}\)
ODPOWIEDZ