Losowanie kul z urny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
frezciakkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 29 wrz 2008, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: asd
Podziękował: 1 raz

Losowanie kul z urny

Post autor: frezciakkk »

Witam

Z urny, w której jest jedna kula czarna i pewna liczba kul białych, wybieramy losowo dwie kule bez zwracania. Ile jest kul białych, jeśli prawdopodobieństwo wybrania dwóch kul białych jest równe \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\)

Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2008, o 14:41 przez frezciakkk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

Losowanie kul z urny

Post autor: kadiii »

Z prawdopodobieństwa klasycznego mamy, że ilość sukcesów(wybrania 2 białych to \(\displaystyle{ {x \choose 2}}\) - gdzie x to ilość białych kul) natomiast ilość wszystkich możliwych wyborów to \(\displaystyle{ {x+1 \choose 2}}\)
Mamy więc równanie:
\(\displaystyle{ \frac{ {x \choose 2} }{ {x+1 \choose 2} }= \frac{2}{3} x=5}\)
ODPOWIEDZ