Winda rusza z 7 pasażerami i zatrzymuje się na 10 piętrach. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że żadnych dwóch pasażerów nie opuści windy na tym samym piętrze?
Wszystkich możliwości jest chyba \(\displaystyle{ 10^7}\) ?
Ale jak obliczyć "..że żadnych dwóch pasażerów nie opuści windy na tym samym piętrze" ??
Winda
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 25 wrz 2008, o 18:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 6 razy
Winda
Dobrze zacząłeś. Wszystkich możliwości jest \(\displaystyle{ 10^{7}}\), czyli tyle ile funkcji \(\displaystyle{ f: \{1,...,7\} \to\{1,..,10\}}\)
Musisz teraz zbadać, ile jest takich funkcji różnowartościowych, a jest ich \(\displaystyle{ 10^{\underline{7}} = 10*9*...*4}\) (dolna silnia).
Zatem \(\displaystyle{ P=\frac{9^{\underline{6}}}{10^{6}}}\)
Musisz teraz zbadać, ile jest takich funkcji różnowartościowych, a jest ich \(\displaystyle{ 10^{\underline{7}} = 10*9*...*4}\) (dolna silnia).
Zatem \(\displaystyle{ P=\frac{9^{\underline{6}}}{10^{6}}}\)