Prawdopodobieństwo wygranej I-go gracza
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Prawdopodobieństwo wygranej I-go gracza
W urnie znajdują się dwie kule białe i trzy czarne kule. Dwaj gracze po kolei wyciągają z urny po jednej kuli i zwracają do urny. Wygrywa ten gracz, który pierwszy wylosuje kulę białą. Znaleźć prawdopodobieństwo tego, że wygra pierwszy gracz, ten który rozpoczął wyciąganie kul.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Prawdopodobieństwo wygranej I-go gracza
pierwszy może wygrać gdy za pierwszym razem wylosuje białą lub za pierwszym razem 2 wylosuje czarną a on białą. korzystamy z kombinacji bez powtórzeń czyli
\(\displaystyle{ P(a)=\frac{C^{2}_{5}+C^{2}_{4}\cdot C^{2}_{3}}{C^{3}_{5}}=...}\) rozpisz to sobie i będziesz mieć piękny wynik
Edit
trochę się latex skleił
\(\displaystyle{ P(a)=\frac{C^{2}_{5}+C^{2}_{4}\cdot C^{2}_{3}}{C^{3}_{5}}=...}\) rozpisz to sobie i będziesz mieć piękny wynik
Edit
trochę się latex skleił
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2008, o 23:30 przez nuclear, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2530
- Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 248 razy
Prawdopodobieństwo wygranej I-go gracza
nuclear mógłbyś mi jaśniej wytłumaczyć, skąd to się wzieło?
[ Dodano: 24 Września 2008, 01:34 ]
nuclear wg. Twojego wzoru wychodzi \(\displaystyle{ P(a)=\frac{28}{10}}\) co jest oczywiście złym wynikiem.
[ Dodano: 24 Września 2008, 01:34 ]
nuclear wg. Twojego wzoru wychodzi \(\displaystyle{ P(a)=\frac{28}{10}}\) co jest oczywiście złym wynikiem.