Żółte piłeczki w multilotku
Żółte piłeczki w multilotku
Chciałbym wiedzieć, w jaki sposób oblicza się prawdopodobieństwo trafienia np. 3/3 (trzech liczb na trzy typowane) w multilotku.
Spośród 80 (powiedzmy) kul losowanych jest 20. Spośród tych 20 muszę wytypować cztery. Jakie jest prawdopodobieństwo, że spośród czterech typowanych (na 20 wylosowanych) kul, trafię:
a) jedną
b) dwie
c) trzy
d) cztery
Jakie jest prawdopodobieństwo prawidłowego wytypowania 4 liczb przy wypełnieniu x-razy kuponu (x-razy powtórzę losowanie) ?
Z pewnością będzie to kombinacja...tyle to wiem.
Jak będzie wyglądał początek działania dla 4 kul oraz 5, 6, 7 (np. 3 z 7, 5 z 6)?
Spośród 80 (powiedzmy) kul losowanych jest 20. Spośród tych 20 muszę wytypować cztery. Jakie jest prawdopodobieństwo, że spośród czterech typowanych (na 20 wylosowanych) kul, trafię:
a) jedną
b) dwie
c) trzy
d) cztery
Jakie jest prawdopodobieństwo prawidłowego wytypowania 4 liczb przy wypełnieniu x-razy kuponu (x-razy powtórzę losowanie) ?
Z pewnością będzie to kombinacja...tyle to wiem.
Jak będzie wyglądał początek działania dla 4 kul oraz 5, 6, 7 (np. 3 z 7, 5 z 6)?
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Żółte piłeczki w multilotku
mumin_, na moje oko:
a.)\(\displaystyle{ {4\choose 1}{16\choose 3}}\)
b.)\(\displaystyle{ {4\choose 2}{16\choose 2}}\)
c.)\(\displaystyle{ {4\choose 3}{16\choose 1}}\)
d.)\(\displaystyle{ {4\choose 4}{16\choose 0}}\)
To wszystko dzielisz przez liczność omegi - czyli \(\displaystyle{ {20\choose 4}}\) Tak kombinuję i jestem tego zdania, że tamte się nie liczą...te 60 kulek. A jak się licza to trzeba jeszcze trochę pogłówkować
a.)\(\displaystyle{ {4\choose 1}{16\choose 3}}\)
b.)\(\displaystyle{ {4\choose 2}{16\choose 2}}\)
c.)\(\displaystyle{ {4\choose 3}{16\choose 1}}\)
d.)\(\displaystyle{ {4\choose 4}{16\choose 0}}\)
To wszystko dzielisz przez liczność omegi - czyli \(\displaystyle{ {20\choose 4}}\) Tak kombinuję i jestem tego zdania, że tamte się nie liczą...te 60 kulek. A jak się licza to trzeba jeszcze trochę pogłówkować
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Żółte piłeczki w multilotku
Fibik, ale spójrz na to raz jeszcze. Z 80 losujemy 20, a z tych 20! wybieramy 4. Czyli wiemy o tych wszystkich 20 i z nich wybieramy. Chyba jednoznaczne, że 60 pozostałych się nie liczy
Żółte piłeczki w multilotku
Masz ogólny wzór:
\(\displaystyle{ P=\frac{{20 \choose i}\cdot {60 \choose k-i}}{{80 \choose k}}}\)
k-to ilość skreśleń na kuponie
i-to ilość trafień
Tam u góry w postach napisali Ci bzdury.Jeśli chcesz sprawdzic czy mój wzór dobrze wymyślilem, to możesz to zrobić, bo na stronie jest tabela prawdopodobieństw od ilości trafień.
Pozdrawiam
Dawid
\(\displaystyle{ P=\frac{{20 \choose i}\cdot {60 \choose k-i}}{{80 \choose k}}}\)
k-to ilość skreśleń na kuponie
i-to ilość trafień
Tam u góry w postach napisali Ci bzdury.Jeśli chcesz sprawdzic czy mój wzór dobrze wymyślilem, to możesz to zrobić, bo na stronie jest tabela prawdopodobieństw od ilości trafień.
Pozdrawiam
Dawid
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Żółte piłeczki w multilotku
Dawid:), dzięki za szybkie sprostowanie naszych wypowiedzi Ah...uwielbiam te epitety :]
Fibik, nadal będę się upierał, że się tamte nie liczą. A Twój przypadek inaczej określa to zadanie. Bo tam nie ma tego, że wpierw typujemy te 20, a potem 4. Może mumin by się wypowiedział i sprostował
Fibik, nadal będę się upierał, że się tamte nie liczą. A Twój przypadek inaczej określa to zadanie. Bo tam nie ma tego, że wpierw typujemy te 20, a potem 4. Może mumin by się wypowiedział i sprostował
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Żółte piłeczki w multilotku
Fibik, widziałem post Dawida Ale mi jak byk chodzi o to, że jednak do tego zadania się to nie sprawdza. No nie wiem...w tej kwestii jestem ortodoksem. Bo mumin pisał o tym, że z tych 20, wybieramy 4. Czyli interesują nas tylko te liczby wylosowane, bo z nich wybieramy 4. Chyba wiesz o co mi chodzi?
Żółte piłeczki w multilotku
Własciwie niema sie o co chlopcy klócić.Może mumin zapomnial na czym polego gra Multi Lotek i niepoprawnie cos napisał.
Tak czy inaczej używajcie mojego wzoru do tej gry.Jak chcecie sprawdzić czy jest dobry to
Dla Duzego Lotka mielibyśmy wzór:
\(\displaystyle{ P=\frac{{ 6 \choose i}{ 40 \choose 6-i}}{{49 \choose 6}}}\)
i-liczba trafień
A tak przy okazji:Ogłaszam maly konkurs,podajcie wzór na gre Twój Szczęśliwy Numerek(ale nie seksualny ) .Warunek:trafiam 2 liczby i nietrafiam szczęśliwego numerka.(jaka szkoda, niebyła w moim typie )
Powadzenia chłopcy i do roboty.
Dawid
Tak czy inaczej używajcie mojego wzoru do tej gry.Jak chcecie sprawdzić czy jest dobry to
Dla Duzego Lotka mielibyśmy wzór:
\(\displaystyle{ P=\frac{{ 6 \choose i}{ 40 \choose 6-i}}{{49 \choose 6}}}\)
i-liczba trafień
A tak przy okazji:Ogłaszam maly konkurs,podajcie wzór na gre Twój Szczęśliwy Numerek(ale nie seksualny ) .Warunek:trafiam 2 liczby i nietrafiam szczęśliwego numerka.(jaka szkoda, niebyła w moim typie )
Powadzenia chłopcy i do roboty.
Dawid
-
- Użytkownik
- Posty: 971
- Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 75 razy
Żółte piłeczki w multilotku
Nie znam zasad tego szczęśliwego numera.
W totka grałem raz - przegrałem, więc przestałem się tym zajmować.
A zresztą, i tak jest to zbyt łatwe, aby sobie tym pałę zawracać.
W totka grałem raz - przegrałem, więc przestałem się tym zajmować.
A zresztą, i tak jest to zbyt łatwe, aby sobie tym pałę zawracać.
-
- Użytkownik
- Posty: 256
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocek
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 9 razy
Żółte piłeczki w multilotku
Fibik, dobra kombinacja jest jedna. A omega w dużym lotku to.....prawie 14. melonów :] Nie ma to jak szansa trafienia 6.
Właściwie to można mieć pretensje do państwa, jakim cudem pozbyli się kury znoszącej złote jajka....ehh....
Właściwie to można mieć pretensje do państwa, jakim cudem pozbyli się kury znoszącej złote jajka....ehh....
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 02:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sadyba
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Żółte piłeczki w multilotku
Wątki hazardowo-totkowe wracają z regularnością metronomu, więc chyba warto posilić się na próbę ich zintegrowania, w taki, czy inny sposób. Lub, chociażby – założyć sznureczki i poręczówki, aby nie trzeba było błądzić na oślep. Pamiętam, że i gdzieś tutaj, na Mat...a.PL’u w jednym coś nawet skrobnąłem, ale, żem modemowiec, a ostatnio co i rusz mi zrywa transmisję to mi się szukać nie chce... Ale warto też zerknąć i do sąsiadów, w choćby po to, aby nie wymyślać od nowa koła. Tamże – jest jeszcze inny temat pokrewny nieco szerzej.
Zresztą owe tematy tam - również nie są pokablowane skrośnie, a szkoda... Może komuś z Was będzie się chciało ustawić tam drogowskaz wsteczny? Bo ja się już (niniejszym wskazi-drogiem) napracowałem / zasłużyłem / i zmęczyłem...
-- -- --
Dodane później:
No, znalazłem sznureczek do [url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?p=31963&highlight=#31963]tematu"LoTTo - nie pachnie wam podejrzanie?" o[/url] którym wspominałem wcześniej. Najmocniej polecam tym, którzy nie traktują tego, jako wprawki matematyczne, lecz zamierzają znaleźć sposób na wielką wygraną. Odradzam! - szczegóły tkwią w... podatkach!
Zresztą owe tematy tam - również nie są pokablowane skrośnie, a szkoda... Może komuś z Was będzie się chciało ustawić tam drogowskaz wsteczny? Bo ja się już (niniejszym wskazi-drogiem) napracowałem / zasłużyłem / i zmęczyłem...
-- -- --
Dodane później:
No, znalazłem sznureczek do [url=http://matematyka.pl/viewtopic.php?p=31963&highlight=#31963]tematu"LoTTo - nie pachnie wam podejrzanie?" o[/url] którym wspominałem wcześniej. Najmocniej polecam tym, którzy nie traktują tego, jako wprawki matematyczne, lecz zamierzają znaleźć sposób na wielką wygraną. Odradzam! - szczegóły tkwią w... podatkach!
Ostatnio zmieniony 11 lis 2005, o 00:10 przez (c)RaSz, łącznie zmieniany 1 raz.