Rzucamy czterokrotnie kostką. Wyrzucone liczby oczek są kolejnymi cyframi liczby czterocyfrowej. podaj ile spośród otrzymanych w ten sposób liczb jest:
a) podzielnych przez 25
b) podzielnych przez 4
Z góry dziękuje
Rzucamy czterokrotnie kostką.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 29 wrz 2007, o 09:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ciechanowiec
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 1 raz
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Rzucamy czterokrotnie kostką.
a)
Rozpatrujemy przypadek , gdy na końcu wyrzucimy 25
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 1}{6 \choose 1}{1 \choose 1}{1 \choose 1}=36}\)
W b tez podobnie, przypomnij sobie cechy podzielnosci
Rozpatrujemy przypadek , gdy na końcu wyrzucimy 25
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 1}{6 \choose 1}{1 \choose 1}{1 \choose 1}=36}\)
W b tez podobnie, przypomnij sobie cechy podzielnosci