Ze zbioru liczb {3,4,5,6,7,8,9} wylosowano kolejno bez zwracania dwie liczby i utworzono z nich liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo,że utworzona liczba jest podzielna przez 3 lub przez 4.
Czy jest jakiś sposób na obliczenie ile jest tych liczb , czy po prostu trzeba je po kolei wypisywac?
Ja wypisałem i wyszło mi 18 takich liczb, więc:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{18}{42}}\)
Chodzi mi o inna metodę wyłapania tych liczb podzielnych przez 3 or 4
Losowanie liczb
-
- Użytkownik
- Posty: 6607
- Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 1823 razy
Losowanie liczb
Najlatwiej jest wlasnie tak zrobic, gdyz na pewno sie nie pomylisz. Mozna to zrobic z takiego wzorku:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=\overline{\overline{F}}+\overline{\overline{G}}-\overline{\overline{F\ i\ G}}}\)
Gdzie odpowiednio te moce oznaczaja: ilosc liczb podzielnych przez 3 lub 4= ilosc liczb podzielnych przez 3 + ilosc liczb podzielnych przez 4 - ilosc liczb podzielnych przez 3 i 4. Teraz trzeba obliczyc kazde z osobna i policzyc.
BTW. Ta zasada sie nazywala jak dobrze pamietam wlaczen i wylaczen
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=\overline{\overline{F}}+\overline{\overline{G}}-\overline{\overline{F\ i\ G}}}\)
Gdzie odpowiednio te moce oznaczaja: ilosc liczb podzielnych przez 3 lub 4= ilosc liczb podzielnych przez 3 + ilosc liczb podzielnych przez 4 - ilosc liczb podzielnych przez 3 i 4. Teraz trzeba obliczyc kazde z osobna i policzyc.
BTW. Ta zasada sie nazywala jak dobrze pamietam wlaczen i wylaczen
Pozdrawiam.