W przedziale jest 8 ponumerowanych miejsc po 4 w kązdym rzędzie . Do tego przedziału wsiadło 6 pasażerów. Jakie jest prawdopodobieństwo,że zajmując losowo miejsca usiądą w trzech parach- naprzeciwko siebie?
To trochę trudniejsze, z moich obliczen wyszło,że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{7}}\), dobrze?
Pasażerowie
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Pasażerowie
powinno być dobrze
\(\displaystyle{ P=\frac{4\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2}{8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{4\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 2}{8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4\cdot 3}}\)