gracze A,B,C,D grają w następująca grę. Każdy z graczy wpłaca do puli 60 zł i obstawia orła lub reszkę. Następnie wykonuje się rzut monetą i pula dzielona jest po równo między graczy, którzy trafnie obstawili wynik rzutu monetą.
Gracz A zawsze obstawia orła. Gracze B i C zawsze obstawiają reszkę. Gracz D obstawia orła lub reszkę z jednakowym prawdopodobieństwem. Wyznaczyć wartość oczekiwane netto(tzn. po odliczeniu kwoty wpłaconej do puli) każdego z graczy w jednej rozegranej grze.
Z góry dziękuje za pomoc
Wartość oczekiwana
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 8 wrz 2008, o 22:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 2 razy
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Wartość oczekiwana
Wygrane graczy, opisują zmienne losowe, które przedstawię w tabelce (piszę wygraną, przed odliczeniem postawionej kwoty):
Dla gracza A, który obstawia zawsze orła mam:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline x_i & 0 & 240 & 120 & 80 & 60 \\ \hline p_i & $\frac{1}{2}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & 0 & 0 \\ \hline\end{tabular}}\)
Czyli wygrywa 0, gdy wypadnie reszka, wygrywa 240, gdy wypadnie orzeł, a gracz D obstawił reszkę, wygrywa 120, gdy razem z graczem D obstawili orła. Prawdopodobieństwa zdarzeń się mnożą, stąd taki rozkład.
Po odjęciu postawionej kwoty mam:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline x_i & -60 & 180 & 60 & 20 & 0 \\ \hline p_i & $\frac{1}{2}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & 0 & 0 \\ \hline\end{tabular}}\)
Tych dwóch ostatnich wartości w tabelce można nie pisać, ponieważ mają zerowe prawdopodobieństwo. Wartość oczekiwana wygranej gracza A, wynosi:
\(\displaystyle{ EX_A=-60\cdot \frac{1}{2}+180\cdot \frac{1}{4}+60\cdot \frac{1}{4}=...}\)
Dla graczy B,C, którzy obstawiają zawsze reszkę, pierwsza tabelka wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline x_i & 0 & 240 & 120 & 80 & 60 \\ \hline p_i & $\frac{1}{2}$ & 0 & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & 0 \\ \hline\end{tabular}}\)
Dalej liczy się podobnie jak dla gracza A.
Dla gracza A, który obstawia zawsze orła mam:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline x_i & 0 & 240 & 120 & 80 & 60 \\ \hline p_i & $\frac{1}{2}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & 0 & 0 \\ \hline\end{tabular}}\)
Czyli wygrywa 0, gdy wypadnie reszka, wygrywa 240, gdy wypadnie orzeł, a gracz D obstawił reszkę, wygrywa 120, gdy razem z graczem D obstawili orła. Prawdopodobieństwa zdarzeń się mnożą, stąd taki rozkład.
Po odjęciu postawionej kwoty mam:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline x_i & -60 & 180 & 60 & 20 & 0 \\ \hline p_i & $\frac{1}{2}$ & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & 0 & 0 \\ \hline\end{tabular}}\)
Tych dwóch ostatnich wartości w tabelce można nie pisać, ponieważ mają zerowe prawdopodobieństwo. Wartość oczekiwana wygranej gracza A, wynosi:
\(\displaystyle{ EX_A=-60\cdot \frac{1}{2}+180\cdot \frac{1}{4}+60\cdot \frac{1}{4}=...}\)
Dla graczy B,C, którzy obstawiają zawsze reszkę, pierwsza tabelka wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{|c|c|c|c|c|c|}\hline x_i & 0 & 240 & 120 & 80 & 60 \\ \hline p_i & $\frac{1}{2}$ & 0 & $\frac{1}{4}$ & $\frac{1}{4}$ & 0 \\ \hline\end{tabular}}\)
Dalej liczy się podobnie jak dla gracza A.
- withdrawn
- Użytkownik
- Posty: 282
- Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1 raz
Wartość oczekiwana
dlaczego w graczach B,C prawdopodobienstwo dla 240 jest 0, a dla 120 i 80 -> \(\displaystyle{ \tfrac14}\) ?
240 mowi nam,że wypadła reszka,ale u gracz D obstawil orła, wiec wygrana to 240 ale prawdopodobienstwo chyba \(\displaystyle{ \tfrac24}\) ? bo przeciez gracz B i C obstawili reszke,a reszta orła...
a wartosc 120 i 80? hmmm nie mam pojecia!
prosze o pomoc.
240 mowi nam,że wypadła reszka,ale u gracz D obstawil orła, wiec wygrana to 240 ale prawdopodobienstwo chyba \(\displaystyle{ \tfrac24}\) ? bo przeciez gracz B i C obstawili reszke,a reszta orła...
a wartosc 120 i 80? hmmm nie mam pojecia!
prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 21:40 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Wartość oczekiwana
- bo jesli wypadnie reszka, to podziela sie pieniedzmi, obaj obstawiaja reszke, zaden z nich nie moze wygrac calej pulidlaczego w graczach B,C prawdopodobienstwo dla 240 jest 0
- bo wypdala reszka, \(\displaystyle{ p= \tfrac12}\) i gracz, ktory obstawia losowo, obstawil orla \(\displaystyle{ p=\tfrac12}\). Szansa takiego zdarzenia, to \(\displaystyle{ \tfrac12\cdot\tfrac12}\)... podobnie dla 80a dla 120 i 80 -> 1/4
Ostatnio zmieniony 29 sie 2011, o 21:41 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .