rzucamy monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jurek71
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 sie 2008, o 13:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

rzucamy monetą

Post autor: jurek71 »

Rzucamy dwa razy symetryczną monetą. Niech A oznacza zdarzenie 'za każdym razem padł inny wynik', a B zdarzenie 'w drugim rzucie padł orzeł'. Czy zdarzenia A i B są niezależne? dziękuję!
Awatar użytkownika
kadiii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 642
Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 130 razy

rzucamy monetą

Post autor: kadiii »

To wprost z definicji \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)*P(B)}\) Prawdopodobieństwa obliczyć łatwo(mamy tylko 4 sytuacje OO,OR,RO,RR) w A to zwyczajnie sytuacja OR i RO czyli \(\displaystyle{ P(A)=0,5}\) w drugim to sytuacja OO i RO czyli też \(\displaystyle{ P(B)=0,5}\). Część wspólna to zdarzenie RO czyli \(\displaystyle{ P(A\cap B)=0,25}\). Razem mamy \(\displaystyle{ 0,5*0,5=0,25}\) czyli zdarzenia są niezależne
ODPOWIEDZ