Prawdopodobieństwo i działania na zbiorach.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Lucjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 kwie 2007, o 20:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Obywatel Świata
Podziękował: 12 razy

Prawdopodobieństwo i działania na zbiorach.

Post autor: Lucjusz »

Mam problem z takim zadankiem:

\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C) = ?}\)
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Prawdopodobieństwo i działania na zbiorach.

Post autor: Janek Kos »

Pewnie już się pojawiało to zadanie, a jeśli nie, to wystarczy to spokojnie rozpisywać i wychodzi. Należy tylko pamiętać by prawidłowo wykonywać działania.

\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C) = P\big((A \cup B) \cup C\big) =P(A \cup B)+P(C)-P\big((A \cup B)\cap C\big) =P(A \cup B)+P(C)-P\big((A\cap C)\cup (B\cap C)\big)=...}\)
ODPOWIEDZ