funkcja zmiennej 2-wymiarowej, zadanko

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
luski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 kwie 2007, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jedwabne
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

funkcja zmiennej 2-wymiarowej, zadanko

Post autor: luski »

Witajcie. Mam takie zadanko i nie jestem pewien poprawności mojego rozwiązania. Czy mógłby ktoś mnie ewentualnie skorygować? Byłbym bardzo wdzięczny.
Oto treść zadania:
Zmienna losowa (X, Y) ma rozkład jednostajny w kwadracie [0;1]x[0;1]. Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej Z = XY.

A zrobiłbym to tak:
\(\displaystyle{ Z = XY}\)
\(\displaystyle{ F(z) = P(Zt_{0}^{1} t_{0}^{\frac{z}{x}} \mbox{d}y = z(ln1-ln0) }\) czyli nie istnieje. Ale czy może nie istnieć dystrybuanta zmiennej losowej? :/
ODPOWIEDZ