Rzucamy n razy monetą
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 27 sie 2008, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Rzucamy n razy monetą
Rzucamy n razy symetryczną monetą. ile co najmniej razy powinniśmy rzucić, aby prawdopodobieństwo zdarzenia 'przynajmniej raz padł orzeł' było większe niż 0.95?
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Rzucamy n razy monetą
skorzystaj ze wzoru Bernoulliego, gdzie, sukces=porazka=0,5
[ Dodano: 30 Sierpnia 2008, 22:56 ]
lub za pomoca drzewka:
1 rzut prawdopodobienstwo=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=0,5}\)
2 rzut \(\displaystyle{ \frac{3}{4}=0,75}\)
3 rzut \(\displaystyle{ \frac{7}{8}=0,875}\)
4 rzut \(\displaystyle{ \frac{15}{16}= 0,9375}\)
5 rzut \(\displaystyle{ \frac{31}{32}= 0,96875}\)
czyli tzrzeba wyrzucic rzynajmniej 5 razy moneta
[ Dodano: 30 Sierpnia 2008, 22:56 ]
lub za pomoca drzewka:
1 rzut prawdopodobienstwo=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}=0,5}\)
2 rzut \(\displaystyle{ \frac{3}{4}=0,75}\)
3 rzut \(\displaystyle{ \frac{7}{8}=0,875}\)
4 rzut \(\displaystyle{ \frac{15}{16}= 0,9375}\)
5 rzut \(\displaystyle{ \frac{31}{32}= 0,96875}\)
czyli tzrzeba wyrzucic rzynajmniej 5 razy moneta
- kadiii
- Użytkownik
- Posty: 642
- Rejestracja: 20 gru 2005, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 130 razy
Rzucamy n razy monetą
\(\displaystyle{ X}\)-zdarzenie losowe wypadnięcie orła
szukamy \(\displaystyle{ P(X>=1)}\) łatwiej rozważyć oczywiście zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ P(X=0)}\)
szukamy \(\displaystyle{ P(X>=1)}\) łatwiej rozważyć oczywiście zdarzenie przeciwne
\(\displaystyle{ P(X=0)}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2008, o 03:02 przez kadiii, łącznie zmieniany 1 raz.