Rzucamy 600 razy kostka...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

Rzucamy 600 razy kostka...

Post autor: aras189 »

Witam
By ktoś mógł sprobować zrobić to zadanie Będę musiał zrobić podobne zadanie na zaliczenie Dziękuje bardzo
Rzucamy 600 razy kostka oblicz prawdopodobieństwo ze wypadnie ponad 120 szóstek
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Rzucamy 600 razy kostka...

Post autor: Szemek »

wskazówka
schemat Bernoulliego
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

Rzucamy 600 razy kostka...

Post autor: aras189 »

acha a coś więcej byś mógł napisać
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Rzucamy 600 razy kostka...

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ P_{600}(120)=\sum_{k=120}^{600} \binom{600}{k}\cdot\left(\frac{1}{6}\right)^{k}\cdot\left(\frac{5}{6}\right)^{600-k}}\)
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

Rzucamy 600 razy kostka...

Post autor: aras189 »

to tak mam zostawić to juz jest końcowy wynik
ODPOWIEDZ