Witam
By ktos mi mogl to obliczyc
Z tali 52 kart losujemy 4 karty ze zwracaniem oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kierów pod warunkiem ze wśród wylosowanych kart nie ma pików.
Z tali 52 kart losujemy 4...
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Z tali 52 kart losujemy 4...
prawdopodobieństwo wyniesie \(\displaystyle{ P=\frac{13^2\cdot 39^2}{39^4}=\frac{1}{9}}\)
ale głowy za to nie dam.
ale głowy za to nie dam.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Z tali 52 kart losujemy 4...
\(\displaystyle{ C_{13}^2}\) - dwa kiery
\(\displaystyle{ C_{26}^2}\) - dwa trefle bądź kara
\(\displaystyle{ C_{52}^4}\) - wszystkich zdarzeń elementarnych
\(\displaystyle{ P=\frac{C_{13}^2 C_{26}^2}{C_{52}^4}=\ldots=\frac{78}{833}}\)
\(\displaystyle{ C_{26}^2}\) - dwa trefle bądź kara
\(\displaystyle{ C_{52}^4}\) - wszystkich zdarzeń elementarnych
\(\displaystyle{ P=\frac{C_{13}^2 C_{26}^2}{C_{52}^4}=\ldots=\frac{78}{833}}\)