Wartość oczekiwana zm. losowej Y=1/(1+X)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 paź 2006, o 08:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
- Podziękował: 1 raz
Wartość oczekiwana zm. losowej Y=1/(1+X)
Jak obliczyć wartość oczekiwaną zmiennej losowej Y, która jest funkcją zmiennej losowej X jeśli wiadomo, że zmienna X ma rozkład jednostajny określony na przedziale (0,03;0,07) oraz \(\displaystyle{ Y=\frac{1}{1+X}}\)?
Ostatnio zmieniony 18 sie 2008, o 00:07 przez protonka, łącznie zmieniany 2 razy.
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
Wartość oczekiwana zm. losowej Y=1/(1+X)
Wiedząc że zmienna losowa X ma gęstość \(\displaystyle{ g_X}\) możesz użyć wzoru mówiącego o wartości oczekiwanej jakiejś funkcji od X.
\(\displaystyle{ \mathbb Ef(X) = t\limits_{\Omega} f(X) g_X dX}\)
Dalej pokombinuj sama.
\(\displaystyle{ \mathbb Ef(X) = t\limits_{\Omega} f(X) g_X dX}\)
Dalej pokombinuj sama.