Mam takie dwa zadanka:
1. W partii nici bawełnianych znajduje się około 20% krótkich włókien. Jakie jest prawdopodobieństwo nie znalezienia ani jednego krótkiego włókna przy losowo wyborze \(\displaystyle{ n}\) włókien?
2. W przędzy zmieszano w równych ilościach włókna białe i kolorowe. Jakie jest prawdopodobieństwo znalezienia mniej niż dwóch kolorowych włókien wśród pięciu losowo wybranych?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Te zadania nie wydają się trudne, jednak proszę o sprawdzenie moich domysłów, nie chce się uczyć z możliwymi błędami.
Ad.1
A - wylosowanie długiego włókna
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{4}{5}}\)
B - prawdopodobieństwo nie znalezienia ani jednego krótkiego włókna przy losowo wyborze \(\displaystyle{ n}\) włókien
\(\displaystyle{ P(B) = (\frac{4}{5})^{n}}\)
Ad.2
A - wylosowanie białego włókna
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{1}{2}}\)
i teraz mamy 5 losowań i mamy mieć mniej niż 2 kolorowe włókna, czyli musimy mieć 4 białe, więc szukane prawdopodobieństwo to
\(\displaystyle{ P(B) = (\frac{1}{2})^{4}}\)
---------------------------------------------------------------
Dziękuje za rzucenie okiem na te rozwiązania i napisanie jeśli są jakieś wątpliwości co do mojego toku rozumowania
Rozkłady skokowe - Prawdopodobieństwo znalezienia włókna
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Rozkłady skokowe - Prawdopodobieństwo znalezienia włókna
Takie zadanka rozwiązuje się wykorzystując schemat Bernoulliego
1. \(\displaystyle{ P(B)=\binom{n}{0} \frac{1}{5}^0 \frac{4}{5}^n = (\frac{4}{5})^n}\) - czyli ok
2. Zadanie jest równoważne, że znajdziemy jedno lub 0 włókien kolorowych: \(\displaystyle{ P(B)=\binom{5}{0} (\frac{1}{2})^0 (\frac{1}{2})^5 + \binom{5}{1} (\frac{1}{2})^1 (\frac{1}{2})^4=\frac{6}{32}=\frac{3}{16}}\)
1. \(\displaystyle{ P(B)=\binom{n}{0} \frac{1}{5}^0 \frac{4}{5}^n = (\frac{4}{5})^n}\) - czyli ok
2. Zadanie jest równoważne, że znajdziemy jedno lub 0 włókien kolorowych: \(\displaystyle{ P(B)=\binom{5}{0} (\frac{1}{2})^0 (\frac{1}{2})^5 + \binom{5}{1} (\frac{1}{2})^1 (\frac{1}{2})^4=\frac{6}{32}=\frac{3}{16}}\)