łączna gęstość P(X+Y<1)=?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
fla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 lip 2008, o 23:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroclaw

łączna gęstość P(X+Y<1)=?

Post autor: fla »

łączna gęstość \(\displaystyle{ f(x,y)= 6x y^{2} (x,y)}\) na kwadracie (1,0)
wylicz P(X+Y )[/latex] i wychodzi nieskończonośc to trzeba to ograniczyc do zadanego przedziału?
jovante
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 23 cze 2007, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Pomógł: 56 razy

łączna gęstość P(X+Y<1)=?

Post autor: jovante »

a) \(\displaystyle{ \int_{0}^{1}\int_{0}^{1-y}f(x,y)dxdy}\)

b) \(\displaystyle{ \int_{0}^{z}\int_{0}^{1}f(x,y)dxdy + t_{z}^{1}\int_{0}^{\frac{z}{y}}f(x,y)dxdy}\) dla \(\displaystyle{ z [0,1]}\)

c) tak
fla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 27 lip 2008, o 23:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroclaw

łączna gęstość P(X+Y<1)=?

Post autor: fla »

a dlaczego tak wygladaja te calki w b) ?
czemu nie jest to po prostu
\(\displaystyle{ \int_{0}^{1} t_{0}^{z/y} f(x,y) dxdy}\) ?
ODPOWIEDZ