Jakie jest prawdopodobiestwo ze tomy stoja obok siebie?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
junior2004
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 3 paź 2007, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wa
Podziękował: 5 razy

Jakie jest prawdopodobiestwo ze tomy stoja obok siebie?

Post autor: junior2004 »

dzialo zlozone z 7 tomow ustawiono w pospiechu losowo na polce. jakie jest prawdopodobiestwo ze tomy I II i III stoja obok siebie(niekoniecznie w tej kolejnosci) na poczatku półki?
Ostatnio zmieniony 23 lip 2008, o 10:19 przez junior2004, łącznie zmieniany 2 razy.
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Jakie jest prawdopodobiestwo ze tomy stoja obok siebie?

Post autor: Brzytwa »

Wszystkich możliwych ustawień 7 tomów jest oczywiście \(\displaystyle{ 7!}\). Z kolei wszystkich możliwości ułożenia 7 tomów tak, aby pierwsze 3 stały na początku jest \(\displaystyle{ 3! 4!}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ P=\frac{3! 4!}{7!}=\frac{2 3}{5 6 7}=\frac{1}{35}}\)
ODPOWIEDZ