Funkcja Gęstosci a Dystrybuanta ,

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
natalek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 lip 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pobiedziska

Funkcja Gęstosci a Dystrybuanta ,

Post autor: natalek88 »

mam zadanie :
Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobieństwa o funkcji gęstości

\(\displaystyle{ f(x) = \right{\left\{\begin{array}{l l}
0 &dla \ x \leq 0 \\
A e^{-3x} & dla \ x>0 \end{array}}\)


mam
• Wyznaczyć stała A.
• Wyznaczyć dystrybuantę tego rozkładu.


wiem ze aby obliczyc stała A musze obliczyć całke oznaczona i przyrównac do 1 , dolna granicą tej całki bedzie 0 , natomiast nie wiem jaka bedzie górna granica tej całki , czy ktos mógłby mi pomóc z tym ? oraz z obliczeniem całki
Ostatnio zmieniony 18 lip 2008, o 14:03 przez natalek88, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Funkcja Gęstosci a Dystrybuanta ,

Post autor: abrasax »

\(\displaystyle{ \int_{0}^{\infty}Ae^{-3x}dx=-\frac{A}{3}e^{-3x}| \limits_{0}^{\infty}=\frac{A}{3}}\)
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Funkcja Gęstosci a Dystrybuanta ,

Post autor: kuch2r »

Wiemy, ze:
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{-\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}}\)
Dla \(\displaystyle{ x\leq 0}\)
\(\displaystyle{ F(x)=0}\)
Dla \(\displaystyle{ x>0}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{0}^{x} 3e^{-3t}\mbox{ dt}=-e^{-3t}|^{x}_{0}=1-e^{-3x}}\)
natalek88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 16 lip 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pobiedziska

Funkcja Gęstosci a Dystrybuanta ,

Post autor: natalek88 »

dziekuje bardzo, pomogliscie mi
leviathan1892
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 wrz 2012, o 11:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: góry

Funkcja Gęstosci a Dystrybuanta ,

Post autor: leviathan1892 »

ej a jakbym miał wyznaczyć dystrybuantę dla x = R o jakiejs tam gestosci to trzeba całkę postawić od -inf do x i tyle?

\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{-\infty}^{x} f(x)}\)
ODPOWIEDZ