Nalezy wylosowac 3 z 10pytan. Student zna odp. na 7 z nich, jesli odpowie na conajmniej 2 pytania> zda.
Oblicz praw. ze dla jesli na pierwsze z wylosowanych pytań: a) potrafi odp. b) nie potrafi
badziej chodzi mi o wytlumaczenie. dzieki:) !!
Student na egzaminie
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Student na egzaminie
a) Jeśli potrafił odpowiedzieć, to znaczy, że zostało mu 6 "dobrych" w dziewięciu i powinien odpowiedzieć na co najmniej jedno, zatem (przez przeciwne)
\(\displaystyle{ p(A)=1-\frac{{3\choose 2}}{{9\choose2}}}\)
b) Jeśli nie potrafił odpowiedzieć, to znaczy, że nadal ma 7 "dobrych" pytań w dziewięciu i musi na dwa pozostałe odpowiedzieć, czyli
\(\displaystyle{ p(B)=\frac{{7\choose2}}{{9\choose2}}}\)
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ p(A)=1-\frac{{3\choose 2}}{{9\choose2}}}\)
b) Jeśli nie potrafił odpowiedzieć, to znaczy, że nadal ma 7 "dobrych" pytań w dziewięciu i musi na dwa pozostałe odpowiedzieć, czyli
\(\displaystyle{ p(B)=\frac{{7\choose2}}{{9\choose2}}}\)
Pozdrawiam
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Student na egzaminie
chyba niebardzo, bo zeby zdac wystarczy odpowiedziec na 2 z 3 pytan, przez to sprawa sie komplikuje i niewystarcza twoje rozwiazania. Wiec moze np. w 2 pytaniu nie odpowiedziec a w 3 odpowiedziec i na odwrot, ale dzieki za pomoc:)
[ Dodano: 16 Lipca 2008, 15:50 ]
pomoze ktos?
[ Dodano: 16 Lipca 2008, 15:50 ]
pomoze ktos?
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Student na egzaminie
Nie rozumiem Twoich wątpliwości - moje rozwiązania są odpowiednie do Twoich treści!
Nie napisałeś np. że jeśli student odpowie na dwa pierwsze pytania, to nie musi losować trzeciego :p
Przeczytaj jeszcze raz mój post i jeżeli będzie taka potrzeba - zadaj konkretne pytanie
Pozdrawiam
Nie napisałeś np. że jeśli student odpowie na dwa pierwsze pytania, to nie musi losować trzeciego :p
Przeczytaj jeszcze raz mój post i jeżeli będzie taka potrzeba - zadaj konkretne pytanie
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 17:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Granowo
- Podziękował: 2 razy
Student na egzaminie
Mam podobne zadanie:
Student przyszedł na egzamin umiejąc odpowiedzieć na 40 spośród 50 pytań podanych jako egzaminacyjne. Egzaminator zadał mu trzy pytania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że student zna odpowiedzi dokładnie na te pytania.
z góry dziękuję za odpowiedź.
Student przyszedł na egzamin umiejąc odpowiedzieć na 40 spośród 50 pytań podanych jako egzaminacyjne. Egzaminator zadał mu trzy pytania. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że student zna odpowiedzi dokładnie na te pytania.
z góry dziękuję za odpowiedź.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 17:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Granowo
- Podziękował: 2 razy
Student na egzaminie
Hmm to takie proste? Myślałem, że to będzie bardziej rozbudowane
Jak dobrze obliczyłem to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ p = \frac{ {40\choose 3} }{ {50\choose 3} } = \frac{9880}{19600} 0,50408}\)
Nie jest trochę za mało?
Jak dobrze obliczyłem to prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ p = \frac{ {40\choose 3} }{ {50\choose 3} } = \frac{9880}{19600} 0,50408}\)
Nie jest trochę za mało?