wielokrotny rzut dwiema symetrycznymi kostkami
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 cze 2008, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
wielokrotny rzut dwiema symetrycznymi kostkami
Rzucamy wielokrotnie dwiema symetrycznymi kostkami. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenie 8 oczek przed 9??
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
wielokrotny rzut dwiema symetrycznymi kostkami
Prawdopodobieństwo wyrzucenia ośmiu oczek: \(\displaystyle{ p=\frac{5}{36}}\)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia dziewięciu oczek: \(\displaystyle{ r=\frac{4}{36}}\)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia innej liczby oczek: \(\displaystyle{ q=\frac{27}{36}}\)
Zdarzenie o jakim mowa polega na tym, że najpierw ileś razy wyrzucamy inną liczbę oczek, a potem osiem oczek, czyli jego prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} q^np=\frac{p}{1-q} = \frac{5}{9}}\)
Q.
Prawdopodobieństwo wyrzucenia dziewięciu oczek: \(\displaystyle{ r=\frac{4}{36}}\)
Prawdopodobieństwo wyrzucenia innej liczby oczek: \(\displaystyle{ q=\frac{27}{36}}\)
Zdarzenie o jakim mowa polega na tym, że najpierw ileś razy wyrzucamy inną liczbę oczek, a potem osiem oczek, czyli jego prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} q^np=\frac{p}{1-q} = \frac{5}{9}}\)
Q.