Witam,
Prosze Was o pomoc z zadaniem na rachunek prawdopodobieństwa, jedynej galezi matematyki z jaka mam problem :/.
Oto tresc : mamy 12 pracowników - 9 kobiet i 3 mezczyzn
a. Wybieramy losowo delegacje 4 osobową . Jakie jest prawdopodobieństwo ze w delegacji beda osoby tej samej płci ?
b. Jakie jest prawdopodobienstwo ze przy podziale pracownikow na 3 grupy po 4 osob mezczyżni bedą w jednej grupie.
Bardziej chodzi mi o punkt a. nie wiem moze juz nie mysle bo pozno jest, ale serio nie moge tego ruszyc.
Prosze o pomoc i pozdrawiam.
Delegacja
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Delegacja
np. a, w delegacji mają być osoby tej samej płci, więc musza to być same kobiety
\(\displaystyle{ P=\frac{C^4_9}{C^4_{12}}}\),
b)\(\displaystyle{ P=\frac{C^1_3\cdot C^1_9\cdot C^4_8\cdot C^4_4}{C^4_{12}\cdot C^4_8\cdot C^4_4}}\)
pozdrow.
\(\displaystyle{ P=\frac{C^4_9}{C^4_{12}}}\),
b)\(\displaystyle{ P=\frac{C^1_3\cdot C^1_9\cdot C^4_8\cdot C^4_4}{C^4_{12}\cdot C^4_8\cdot C^4_4}}\)
pozdrow.
Delegacja
dzieki serdeczne,
w przypdaku b
omega tyle samo
3 1 3 9
natomiast B sie zmieni na C * C = * ? Poniewaz moze byc tylo 3 mezczyzn wiec jedna
3 9 3 1 osoba musi byc kobieta.
??????
Pozdrawiam...
w przypdaku b
omega tyle samo
3 1 3 9
natomiast B sie zmieni na C * C = * ? Poniewaz moze byc tylo 3 mezczyzn wiec jedna
3 9 3 1 osoba musi byc kobieta.
??????
Pozdrawiam...
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Delegacja
Jest OK, inaczej:
\(\displaystyle{ P_2=\frac{C_{3}^{1} C_{3}^{3} C_{9}^{1}}{C_{12}^{4}}}\)
\(\displaystyle{ C_{3}^{1}}\) - na tyle sposobów wybieramy grupę, w której będą mężczyźni
\(\displaystyle{ C_{3}^{3}}\) - ilość kombinacji wylosowania mężczyzn do grupy, w której są oni w komplecie
\(\displaystyle{ C_{9}^{1}}\) - ilość kombinacji wylosowania tam kobiet
\(\displaystyle{ P_2=\frac{C_{3}^{1} C_{3}^{3} C_{9}^{1}}{C_{12}^{4}}}\)
\(\displaystyle{ C_{3}^{1}}\) - na tyle sposobów wybieramy grupę, w której będą mężczyźni
\(\displaystyle{ C_{3}^{3}}\) - ilość kombinacji wylosowania mężczyzn do grupy, w której są oni w komplecie
\(\displaystyle{ C_{9}^{1}}\) - ilość kombinacji wylosowania tam kobiet