Schemat Bernoulliego.
Schemat Bernoulliego.
Prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej jednego sukcesu po przeprowadzeniu czterech prób w schemacie Bernoulliego wynosi 0,5904. Obliczyć prawdopodobieństwo sukcesu w pojedynczej próbie.
Ostatnio zmieniony 26 cze 2008, o 12:06 przez Lina, łącznie zmieniany 1 raz.
- Deltaaa
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Schemat Bernoulliego.
\(\displaystyle{ {4\choose 0}\cdot p^{0} (1-p)^{4}=1-0,5904}\)
\(\displaystyle{ p\in (0,1)}\)
\(\displaystyle{ (1-p) ^{4} =0,4096}\)
Niech \(\displaystyle{ 1-p=q}\)
\(\displaystyle{ q^{4} =0,4096}\)
\(\displaystyle{ q=0,8\\
p=0,2}\)
\(\displaystyle{ p\in (0,1)}\)
\(\displaystyle{ (1-p) ^{4} =0,4096}\)
Niech \(\displaystyle{ 1-p=q}\)
\(\displaystyle{ q^{4} =0,4096}\)
\(\displaystyle{ q=0,8\\
p=0,2}\)
Ostatnio zmieniony 26 cze 2008, o 12:10 przez Deltaaa, łącznie zmieniany 2 razy.