rozklad wykladniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Lina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 gru 2007, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

rozklad wykladniczy

Post autor: Lina »

zmienna losowa X ma rozklad wykladniczy z parematrem lambda>0 . Wyznaczyc gestosc zmiennej losowej lambdaX+1
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

rozklad wykladniczy

Post autor: kuch2r »

wyznaczyc gestosc zmiennej losowej...
mozesz ja podac w jasny sposob
Lina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 gru 2007, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

rozklad wykladniczy

Post autor: Lina »

lambda * X + 1
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

rozklad wykladniczy

Post autor: kuch2r »

Niech \(\displaystyle{ X}\) ma rozklad wykladniczy, wowczas:
\(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^{-\lambda x}}\) dla \(\displaystyle{ x\geq 0}\)
Rozwazmy, zmienna losowa \(\displaystyle{ \eta=\lambda X+1}\)
Wowczas:
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x)=P(\eta}\)
Lina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 gru 2007, o 10:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

rozklad wykladniczy

Post autor: Lina »

dziekuje bardzo za pomoc
ODPOWIEDZ