Zdarzenia niezależne - zadanie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
kotek1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Zdarzenia niezależne - zadanie.

Post autor: kotek1591 »

Zadanie brzmi tak:
Zdarzenia losowe A, B są niezależne, a ponadto każde z nich ma prawdopodobieństwo różne od 0 i 1.
Niech C będzie zdarzeniem: Zachodzi dokładnie jedno ze zdarzeń A lub B.
Dowieść, że jeżeli zdarzenia A i C są niezależne oraz zdarzenie B i C są niezależne, to P(A)=P(B).

Dziękuję z góry za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

Zdarzenia niezależne - zadanie.

Post autor: abrasax »

może tak będzie dobrze:
\(\displaystyle{ C=A \cap B' \cup A' \cap B}\)

\(\displaystyle{ A \cap C=A \cap B' \\
P(A\cap C)=P(A)P(C) \\
P(A\cap B')=P(A)P(C)}\)

ponieważ A i B niezależne A i B' również są niezależne
\(\displaystyle{ P(A)P(B')=P(A)P(C) \\
1-P(B)=P(C)}\)


analogicznie
\(\displaystyle{ B \cap C=A' \cap B \\
1-P(A)=P(C)}\)


\(\displaystyle{ 1-P(A)=1-P(B)}\)
Awatar użytkownika
kotek1591
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 18 lut 2005, o 14:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 3 razy

Zdarzenia niezależne - zadanie.

Post autor: kotek1591 »

Dzięki za szybką odpowiedz... Rozwiązanie w sumie okazało się proste, ale właśnie tak bywa zadaniami z prawdopodobieństwa, że najtrudniejszy jest pomysł na rozwiązanie, ... a ja takowego nie miałem. Dlatego: Wielkie Dzięki za pomoc:)
ODPOWIEDZ