Samolot
Samolot
Aby dotrzeć do celu, samolot musi przelecieć nad dwoma obiektami X i Y znajdującymi się na trasie samolotu. Zauważono, że przeciwlotnicza obrona obiektu X zestrzeliwuje 50% nieprzyjacielskich samolotów, natomiast obrona obiektu Y - 80%. Przyjmuje się za naturalne, że skuteczność obrony przeciwlotniczej obu obiektów nie zależą od siebie. Ile samolotów trzeba wysłać, aby z prawdopodobieństwem przynajmniej 0,9 dotarł do celu przynajmniej jeden z nich?
- Deltaaa
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Samolot
prawdopobieństwo że jeden samolot przeleci
\(\displaystyle{ \frac{50}{100}}\)* \(\displaystyle{ \frac{20}{100}}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)prawdopodobieństwo że nie przeleci
1-\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)=\(\displaystyle{ \frac{9}{10}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{9}{10})^{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{50}{100}}\)* \(\displaystyle{ \frac{20}{100}}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)prawdopodobieństwo że nie przeleci
1-\(\displaystyle{ \frac{1}{10}}\)=\(\displaystyle{ \frac{9}{10}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{9}{10})^{n}}\)