rzucamy 500 razy monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: aras189 »

Witam
Mozę ktoś mi pomóc obliczyc to zadanie
Rzucamy 500 razy moneta Oblicz prawdopodobieństwo ze wypadnie ponad 260 orłów
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: abrasax »

twierdzenie graniczne Moivre'a-Laplace'a
\(\displaystyle{ P(X>260)=1-P(X}\)

przybliżamy rozkładem normalnym standardowym
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: aras189 »

dziekuje i to juz jest caly wynik ?
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: abrasax »

dalej odczytać wartość z tablic N(0,1)
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: aras189 »

oki super mam nadzieje ze znajde te tablice
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: abrasax »

aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: aras189 »

no super dzięki ale z moich obliczen to wyjdzie ok - 10,95 chyba cos zle obliczylme
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: abrasax »

co wyszło -10,95? chyba nie prawdopodobieństwo?
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: aras189 »

no dziwny wynik
Awatar użytkownika
abrasax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 844
Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 161 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: abrasax »

\(\displaystyle{ \frac{260-500\cdot \frac{1}{2}}{\sqrt{500 \frac{1}{2} \frac{1}{2}}}=\frac{10}{11,18}=0,89}\)

\(\displaystyle{ 1-\Phi(0,89)=1-0,8132=0,1868}\)
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

rzucamy 500 razy monetą

Post autor: aras189 »

no teraz wiem o co chodzi super dzieki
ODPOWIEDZ