Kostka do gry

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

Kostka do gry

Post autor: aras189 »

Witam
Mam takie zadanie do zrobienia
Rzucamy 600 razy kostka do gry Oblicz prawdopodobieństwo ze 6 wypadnie 120 razy
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Kostka do gry

Post autor: Lorek »

No to Bernoulli zwykły:
\(\displaystyle{ P(S_{600}=120)={{600}\choose {120}} ft(\frac{1}{6}\right)^{120}\left(\frac{5}{6}\right)^{480}}\)
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

Kostka do gry

Post autor: aras189 »

o super dziekuje i to juz jest wynik tak? cale zadanie zrobione
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Kostka do gry

Post autor: Lorek »

Nom, jak chcesz, to możesz to jeszcze wyliczyć
aras189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 106
Rejestracja: 13 paź 2007, o 12:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wejcherowo
Podziękował: 57 razy

Kostka do gry

Post autor: aras189 »

no nie chyba daruje sobie obliczanie tego hehe dzieki
ODPOWIEDZ