Rzut kostką do gry.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Rzut kostką do gry.

Post autor: maciejka »

Rzucamy trzy razy kostką do gry. Ile elementów będzie liczył zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych? Wypisz zbiory:
a) suma wyrzuconych oczek jest mniejsza od 5;
b) iloczyn wyrzuconych oczek jest mniejszy od 4;
c) za każdym razem wypadła inna liczba oczek;
Oblicz prawdopodobieństwa tych zdarzeń.
I tak:
\(\displaystyle{ Zbiór zdarzeń elementarnych = 6 ^{3} = 216}\)
\(\displaystyle{ a) A = { (1,1,1);(1,2,1);(1,1,2);(2,1,1)}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{4}{216} = \frac{1}{54}}\)
\(\displaystyle{ b) B={(1,1,1);(1,2,1);(1,1,2);(2,1,1);(3,1,1);(1.3.1);(1.1.3)}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{7}{216}}\)
Jak poradzić sobie z punktem c?
Awatar użytkownika
Deltaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: stąd
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 6 razy

Rzut kostką do gry.

Post autor: Deltaaa »

(1,2,3);(1,2,4) itd - 120 takich zbiorów będzie:)
P(C)= \(\displaystyle{ \frac{6*5*4}{216}}\)= \(\displaystyle{ \frac{15}{27}}\)
ODPOWIEDZ