To pewnie bardzo banalne zadanie ale nie mogę tego zrozumieć
Jest koszykarz którzy rzuca 10 razy do kosza ze skutecznością 80 % jakie jest prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu ?
[Wg. moich notatek to 0,2] ale jak to obliczyć ?
Sukces koszykarza
-
- Użytkownik
- Posty: 30
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Sukces koszykarza
Może masz coś źle w notatkach? To schemat Bernoulliego: 10 prób, wśród których koszykarz ma odnieść dokładnie 1 sukces.
\(\displaystyle{ p=8/10}\)
\(\displaystyle{ P(A)= {10 \choose 1} (\frac{8}{10})^1(\frac{2}{10})^9 = 10 \frac{8}{10} \frac{1}{5^{9}}=\frac{8}{5^{9}}}\).
\(\displaystyle{ p=8/10}\)
\(\displaystyle{ P(A)= {10 \choose 1} (\frac{8}{10})^1(\frac{2}{10})^9 = 10 \frac{8}{10} \frac{1}{5^{9}}=\frac{8}{5^{9}}}\).
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
Sukces koszykarza
Ja to zadanie inaczej rozumiem, mamy podane że skuteczność zawodnika wynosi 80%, czyli że na 100 rzutów 80 wpadnie do kosza, wiec prawdopodobieństwo trafienia do kosza w jednym rzucie wynosi 0,8.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 5 lis 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Sukces koszykarza
Wiecie to zadanie z Statystyki inżynierskiej a jego oryginalna tresc brzmi:
Jest koszykarz którzy trafia kosza ze skutecznością 80 %. Oblicz prawdopodobieństwo ze w serii n=10 trafi:
a) dokładnie 8 razy
b) co najwyżej 8 razy
c) więcej niż 8 razy
Zadanie to roziwauje sie w dowolnym arkuszu kalkulacyjnym za pomocą funkcji
rozkładu dwumianowego. Ale aby uzyc tę funkcje trzeba znac parametry takie jak: Liczba_s(to jest numer rzutu zaczynamy od zera do 10 w tym przypadku),Proby (czyli ilosc prób a wiec 10), Prawdopodob_s (to jest właśnie to prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu) oraz Skumulowanie.
Wszystkie dane mam i wiem skąd sie wzięły oprócz tego prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu ma ktoś pomysł ?
Jest koszykarz którzy trafia kosza ze skutecznością 80 %. Oblicz prawdopodobieństwo ze w serii n=10 trafi:
a) dokładnie 8 razy
b) co najwyżej 8 razy
c) więcej niż 8 razy
Zadanie to roziwauje sie w dowolnym arkuszu kalkulacyjnym za pomocą funkcji
rozkładu dwumianowego. Ale aby uzyc tę funkcje trzeba znac parametry takie jak: Liczba_s(to jest numer rzutu zaczynamy od zera do 10 w tym przypadku),Proby (czyli ilosc prób a wiec 10), Prawdopodob_s (to jest właśnie to prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu) oraz Skumulowanie.
Wszystkie dane mam i wiem skąd sie wzięły oprócz tego prawdopodobieństwo pojedynczego sukcesu ma ktoś pomysł ?
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy