Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.

Post autor: maciejka »

Rzucamy kostką do gry. Jesli wypadnie 6 to wygrywamy, jesli wypadnie 5 to mamy prawo do kolejnego rzutu. Jesli wypadnie liczba mniejsza od piatki to przegrywamy. Rzucamy dopóki nie wygramy lub przegramy. Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.
A-wypadła 6 - wygrywamy
B-wypadła 5 - rzucamy dalej
C-wypadła liczba mniejsza od 5 - przegrywamy
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{1}{6}}\)
\(\displaystyle{ P(C)= \frac{4}{6}}\)
Czy możemy policzyć prawdopodobieństwo wygranej ze wzoru na sumę ciągu geometrycznego?
\(\displaystyle{ \frac{1}{6} + \frac{1}{36}+ \frac{1}{216}+...= \frac{a1}{1-q}= \frac{1}{6} \frac{6}{5} = \frac{1}{5}}\)
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.

Post autor: Sylwek »

Twoje rozwiązanie jest poprawne.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

Oblicz prawdopodobieństwo wygranej.

Post autor: Emiel Regis »

Ale można prościej. Wyrzucenie piątki niczego nie zmienia, tylko przedłuża zabawę wiec mozemy się umówić że jej nie ma. Pozostają do wyrzucenia 1, 2, 3, 4, 6. Wygrywa tylko wyrzucenie 6 wiec prawd. wygranej to \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\).
ODPOWIEDZ