Rozkład normalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Sawer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2008, o 17:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisk

Rozkład normalny

Post autor: Sawer »

Witam Wszystkich bardzo serdecznie. Jestem nowy na forum.

Mógłby ktoś sprawdzić, czy dobrze rozwiązałem poniższe zadanie?
Egzaminy są oceniane w skali 0-100 (przyjąć zmienną typu ciągłego), a w wyjątkowych sytuacjach można otrzymać ocenę powyżej 100. Dobrze przygotowany student otrzymuje ocenę zgodnie z rozkładem N(80,10). Dobrze przygotowany student zdawał dwa różne egzaminy (założyć niezależność uzyskanych wyników).
Wyznaczyć za pomocą tablic rozkładu normalnego prawdopodobieństwo, że łączna ocena z dwóch egzaminów jest:

a) większa bądź równa 180
b) mieści się w przedziale q \frac{180-160}{10\sqrt{2}}) = P(U q \frac{20}{14,1421}) = P(U q 1,41)[/latex]

\(\displaystyle{ \phi(1,41) = 0,92073}\)

\(\displaystyle{ P(X q 180) = 1 - \phi(1,41) = 1- 0,92073 = 0,07927}\)

b) mieści się w przedziale q 180) = P(\frac{100-160}{10\sqrt{2}} < \frac{X-160}{10\sqrt{2}} q \frac{180-160}{10\sqrt{2}}) = P(\frac{-60}{10\sqrt{2}} < U q \frac{20}{10\sqrt{2}}) = P (-4,24265 < U q 1,41)[/latex]

\(\displaystyle{ \phi(-4,24) = 1 - \phi(4,24) = 1 - 0,99999 = 0,00001}\)
\(\displaystyle{ \phi(1,41) = 0,92073}\)

\(\displaystyle{ \phi(1,41) - \phi(-4,24) = 0,92073 - 0,00001 = 0,92072}\)


c) jest mniejsze niż 100

Również będzie:
\(\displaystyle{ P(X < 100) = P(\frac{X - 160}{10\sqrt{2}} < \frac{100 - 160}{10\sqrt{2}}) = P(U < 4,2426)}\)

\(\displaystyle{ \phi(-4,24) = 1 - \phi(4,24) = 1 - 0,99999 = 0,00001}\)

Nie jestem pewny co do poprawności podpunktu b i c.
Z góry dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ