Schemat Bernoullego
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Schemat Bernoullego
Ja bym to raczej kombinatorycznie próbował:
\(\displaystyle{ P=\frac{3^9-2^9}{6^9}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{3^9-2^9}{6^9}}\)
- Deltaaa
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Schemat Bernoullego
ze schematu Bernulliego
p- prawdopodobieństwo sukcesu pojedynczego zdarzenia (wypadnie 1, 2, 3)
p= \(\displaystyle{ \frac{3}{6}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
q- prawdopodobieństwo porażki pojedynczego zdarzenia (wypadnie 4, 5, 6)
q=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
P= \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) \(\displaystyle{ p^{k}}\)* \(\displaystyle{ q^{n-k}}\)
P= \(\displaystyle{ {9 \choose 9}}\) \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{9}}\)* \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{^{0}}\)
P= \(\displaystyle{ \frac{1}{512}}\)
p=0,00195
p- prawdopodobieństwo sukcesu pojedynczego zdarzenia (wypadnie 1, 2, 3)
p= \(\displaystyle{ \frac{3}{6}}\)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
q- prawdopodobieństwo porażki pojedynczego zdarzenia (wypadnie 4, 5, 6)
q=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
P= \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) \(\displaystyle{ p^{k}}\)* \(\displaystyle{ q^{n-k}}\)
P= \(\displaystyle{ {9 \choose 9}}\) \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{9}}\)* \(\displaystyle{ (\frac{1}{2})^{^{0}}\)
P= \(\displaystyle{ \frac{1}{512}}\)
p=0,00195
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Schemat Bernoullego
Deltaaa zrobiłem identycznie i niestety nie jest to poprawnie
Janek kos może dodasz do tego słowo komentarza bo za bardzo nie wiem skąd to się wzięło
Janek kos może dodasz do tego słowo komentarza bo za bardzo nie wiem skąd to się wzięło
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Schemat Bernoullego
Wzięło się z interpretacji treści zadania. Myślę, że gdyby było napisane : oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że największą liczbą oczek będzie co najwyżej 3, to można by było liczyć tak jak Ty czy Delta albo kombinatorycznie. Jeśli jednak piszą, że największą wyrzuconą liczbą oczek ma być 3, to ta trójka musi się w tym ciągu pojawić (w pierwszym przypadku nie musi). A to już prowadzi do prostej kombinatoryki:
\(\displaystyle{ |\Omega|=6^9\ \ \ wszystkie \ ciagi}\)
\(\displaystyle{ 3^9\ \ \ wszystkie \ ciagi\ 3-elementowe}\)
\(\displaystyle{ 2^9\ \ \ wszystkie \ ciagi\ 2-elementowe}\)
Trzeba odjąć te ciągi dwuelementowe, żeby zagwarantować sobie, że wypadnie przynajmniej jedna trójka. Mam nadzieje, że teraz jest wystarczająco jasno.
\(\displaystyle{ |\Omega|=6^9\ \ \ wszystkie \ ciagi}\)
\(\displaystyle{ 3^9\ \ \ wszystkie \ ciagi\ 3-elementowe}\)
\(\displaystyle{ 2^9\ \ \ wszystkie \ ciagi\ 2-elementowe}\)
Trzeba odjąć te ciągi dwuelementowe, żeby zagwarantować sobie, że wypadnie przynajmniej jedna trójka. Mam nadzieje, że teraz jest wystarczająco jasno.
- Deltaaa
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Schemat Bernoullego
podchwytliwe to zadanie
A nie da się tak? No w sumie wiem że nie ale czemu?
Zakładam że jest na pewno jedna 3
prawdopodobieństwo że wypadnie w jednym rzucie wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
a resztę obliczam dla 8 rzutów
P= \(\displaystyle{ {8 \choose 8}}\) \(\displaystyle{ (\frac{1}{2}) ^{8}}\)*\(\displaystyle{ (\frac{1}{2} ) ^{0}}\)
P= \(\displaystyle{ \frac{1}{1536}}\)
p=0,00065
Jankowi wyszło 0,0019 i ma zapewne dobrze:)
A nie da się tak? No w sumie wiem że nie ale czemu?
Zakładam że jest na pewno jedna 3
prawdopodobieństwo że wypadnie w jednym rzucie wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
a resztę obliczam dla 8 rzutów
P= \(\displaystyle{ {8 \choose 8}}\) \(\displaystyle{ (\frac{1}{2}) ^{8}}\)*\(\displaystyle{ (\frac{1}{2} ) ^{0}}\)
P= \(\displaystyle{ \frac{1}{1536}}\)
p=0,00065
Jankowi wyszło 0,0019 i ma zapewne dobrze:)
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Schemat Bernoullego
Deltaaa, swoje rozumowanie możesz sam sprawdzić ;P Wystarczy policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że w sytuacji jak wyżej, największą wyrzuconą liczbą oczek będzie 3... albo 2 albo 1 albo 4 albo 5 albo 6. Powinno wyjść 1.