Przynajmniej raz padł orzeł.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 9 razy
Przynajmniej raz padł orzeł.
Rzucamy dwa razy symetryczną monetą. Ile conajmniej razy powinnismy rzucić, aby prawdopodobieństwo zdarzenia " przynajmniej raz padł orzeł" było większe niz 0,95?
- Deltaaa
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Przynajmniej raz padł orzeł.
Przy dwukrotnym rzucie:
B-zdarzenie polegające na tym, że nie wypadnie ani jeden orzeł
|Omega -zbiorem zdarzeń elementarnych jest 4-elementowy ciąg z powtórzeniami zbioru 2-elementowego
|Omega -\(\displaystyle{ 2^{4}}\)=16
P(B)= \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\)
Zdarzenie przeciwne- ile conajmniej razy należy rzucić 2 monetami, aby prawdopodobieństwo zdarzenia "nie wypadł ani jeden orzeł" było mniejsze niz 1-0,95, czyli 0,05
\(\displaystyle{ (1/16)^{n}}\)>0,05
n>\(\displaystyle{ log_{(1/16)}}\)0,05
n>1,08
odp. conajmniej 2 razy
tak mi się wydaje...
[ Dodano: 9 Czerwca 2008, 14:56 ]
Albo w sumie po co przeciwnie?!
Przy dwukrotnym rzucie:
A-zdarzenie polegające na tym, że wypadnie conajmniej 1 orzeł
\(\displaystyle{ |Omega}\)-zbiorem zdarzeń elementarnych jest 4-elementowy ciąg z powtórzeniami zbioru 2-elementowego
\(\displaystyle{ |Omega}\)=16
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{15}{16}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{16}^{n}}\)\(\displaystyle{ log_{15/16}}\)0,95
n>1,83
odp. ta sama- conajmniej 2 razy
B-zdarzenie polegające na tym, że nie wypadnie ani jeden orzeł
|Omega -zbiorem zdarzeń elementarnych jest 4-elementowy ciąg z powtórzeniami zbioru 2-elementowego
|Omega -\(\displaystyle{ 2^{4}}\)=16
P(B)= \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\)
Zdarzenie przeciwne- ile conajmniej razy należy rzucić 2 monetami, aby prawdopodobieństwo zdarzenia "nie wypadł ani jeden orzeł" było mniejsze niz 1-0,95, czyli 0,05
\(\displaystyle{ (1/16)^{n}}\)>0,05
n>\(\displaystyle{ log_{(1/16)}}\)0,05
n>1,08
odp. conajmniej 2 razy
tak mi się wydaje...
[ Dodano: 9 Czerwca 2008, 14:56 ]
Albo w sumie po co przeciwnie?!
Przy dwukrotnym rzucie:
A-zdarzenie polegające na tym, że wypadnie conajmniej 1 orzeł
\(\displaystyle{ |Omega}\)-zbiorem zdarzeń elementarnych jest 4-elementowy ciąg z powtórzeniami zbioru 2-elementowego
\(\displaystyle{ |Omega}\)=16
P(A)=\(\displaystyle{ \frac{15}{16}}\)
\(\displaystyle{ \frac{15}{16}^{n}}\)\(\displaystyle{ log_{15/16}}\)0,95
n>1,83
odp. ta sama- conajmniej 2 razy
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Przynajmniej raz padł orzeł.
To chyba gdybyśmy rzucali 4 razy. Przy dwukrotnym rzucie albo rzucie dwoma monetami prawdopodobieństwo zdarzenia, że wypadnie przynajmniej jeden orzeł, jest równe 1 - prawdopodobieństwo 2-reszek.Omega -zbiorem zdarzeń elementarnych jest 4-elementowy ciąg z powtórzeniami zbioru 2-elementowego