Kombinatoryka niestety nie jest moją mocną stroną i teraz od tych zadań zależy moje być albo nie być. Prosze pomóżcie. Z góry dziękuje za pomoc.
zadanie1
Wpierwszym pudełku są 3 losy wygrywające i 7 przegrywających, w drugim 5 wygrywających i 4 przegrywające. Rzucamy kostą do gry. Jeśli wypadną mniej niż trzy oczka, to losujemy jeden los z pierwszego pudełka, w przeciwnym wypadku - jeden los z drugiego pudełka.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy los wygrywający.
zadanie2
W pierwszej urnie są 2 kule białe i 3 czarne, a w drugiej 3 białe i 5 czarnych. Rzucamy kostką do gry. Jeśli wypadnie sześć oczek, to losujemy jedną kulę z drugiej urny, w przeciwnym wypadku - jedną kulę z pierwszej urny. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej.
zadanie3
Z grupy 6 dziewączat i 8 chłopców losujemy dwie osoby, a następnie z tych dwóch osób losujemy jedną, która zostanie reprezentantem tej grupy w radzie szkoły. Jakie jest prawdopodobieństwo, że grupę będzie reprezentować dziewczynka?
Prawdopodobienstwo calkowite
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Prawdopodobienstwo calkowite
1)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3} \frac{3}{7} + \frac{2}{3} \frac{5}{9}}\)
Te 1/3 i 2/3 dlatego ,że prawdopodobieństwo wyrzucenia kostką 1,2 jest tyle równe , a prawdopodobieństwo wyrzucenia 3,4,5 lub 6 równe jest 2/3
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3} \frac{3}{7} + \frac{2}{3} \frac{5}{9}}\)
Te 1/3 i 2/3 dlatego ,że prawdopodobieństwo wyrzucenia kostką 1,2 jest tyle równe , a prawdopodobieństwo wyrzucenia 3,4,5 lub 6 równe jest 2/3
- Deltaaa
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 6 cze 2008, o 16:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: stąd
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 6 razy
Prawdopodobienstwo calkowite
2) \(\displaystyle{ \frac{5}{6}}\)* \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\) *\(\displaystyle{ \frac{3}{8}}\)
[ Dodano: 11 Czerwca 2008, 20:12 ]
3) \(\displaystyle{ \frac{6}{14}}\)* \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)* \(\displaystyle{ \frac{6}{14}}\)* \(\displaystyle{ \frac{8}{13}}\)+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)* \(\displaystyle{ \frac{8}{14}}\)* \(\displaystyle{ \frac{6}{13}}\)
[ Dodano: 11 Czerwca 2008, 20:12 ]
3) \(\displaystyle{ \frac{6}{14}}\)* \(\displaystyle{ \frac{5}{13}}\)+ \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)* \(\displaystyle{ \frac{6}{14}}\)* \(\displaystyle{ \frac{8}{13}}\)+\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)* \(\displaystyle{ \frac{8}{14}}\)* \(\displaystyle{ \frac{6}{13}}\)