Witam wszystkich.
Mam pewien problem nigdy nie przepadalem za matma a mam do zrobienia male zadanie z probabilistyki. Ktokolwiek moglby pomoc bylbym mu bardzo wdzieczny.
Oto tresc zadania:
Partia zawiera 100 wyrobów, z których 5 jest wybrakowanych. Zostanie ona przyjęta, jeśli po sprawdzeniu 50 losowo wybranych wyrobów co najwyżej jeden okaże się wybrakowany. Jakie jest prawdopodobieństwo przyjęcia partii?
Cos mi wyszlo ale dam glowe ze zle.
Z gory dziekuje wszyskm ktorz pofatyguja sie z tym zadaniem.
abrasax: temat poprawiłam. Zapoznaj się z regulaminem oraz z TeX-em.
Prawdopodobieństwo przjęcia partii towaru
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
Prawdopodobieństwo przjęcia partii towaru
\(\displaystyle{ \frac{{95\choose 50}{5\choose 0}}{{100\choose 50}}}\)+\(\displaystyle{ \frac{{95\choose 49}{5\choose 1}}{{100\choose 50}}}\)
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Prawdopodobieństwo przjęcia partii towaru
Można tutaj skorzystać z rozkładu hipergeometrycznego (powyższy post).
Jednak liczba losowanych wyrobów jest duża (n=50), natomiast prawdopobieństwo wylosowania wybrakowanego wyrobu jest małe \(\displaystyle{ p=\frac{5}{100}=0,05 (< 0,1)}\).
Możemy skorzystać z przybliżenia rozkładem Poissona:
\(\displaystyle{ P(X=k)=e^{- \lambda} \ \frac{\lambda^k}{k!}}\),
gdzie \(\displaystyle{ \lambda=np}\).
\(\displaystyle{ \lambda=50*0,05=5/2}\)
Prawdopodobieństwo przyjęcia partii towaru:
\(\displaystyle{ P(X=0)+P(X=1)= e^{-\frac{5}{2}} \ \frac{{(\frac{5}{2})}^0}{0!}+ e^{-\frac{5}{2}} \ \frac{{(\frac{5}{2})}^1}{1!}}\)
Jednak liczba losowanych wyrobów jest duża (n=50), natomiast prawdopobieństwo wylosowania wybrakowanego wyrobu jest małe \(\displaystyle{ p=\frac{5}{100}=0,05 (< 0,1)}\).
Możemy skorzystać z przybliżenia rozkładem Poissona:
\(\displaystyle{ P(X=k)=e^{- \lambda} \ \frac{\lambda^k}{k!}}\),
gdzie \(\displaystyle{ \lambda=np}\).
\(\displaystyle{ \lambda=50*0,05=5/2}\)
Prawdopodobieństwo przyjęcia partii towaru:
\(\displaystyle{ P(X=0)+P(X=1)= e^{-\frac{5}{2}} \ \frac{{(\frac{5}{2})}^0}{0!}+ e^{-\frac{5}{2}} \ \frac{{(\frac{5}{2})}^1}{1!}}\)
Prawdopodobieństwo przjęcia partii towaru
Problem w tym ze nie moge uzywac kombinacji i innych elementow kombinatoryki tylko prawa prawdopobobienstwa :/ np. prawdopodobienstwo warunkowe itd
Dzieki za poprawienie tematu, sam chcialem ale nie bardzo wiedzialem jak
Dzieki za poprawienie tematu, sam chcialem ale nie bardzo wiedzialem jak
Prawdopodobieństwo przjęcia partii towaru
Chyba moge, sytuacja ewoluuje z kazda chwila wiec sam juz nei wiem co moge a co nie