Czy istnieje stała c, dla której podana funkcja jest funkcją gęstości
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0, \ \ gdy \ x qslant 0 \\ c , \ \ gdy \ 01 \end{cases }}\)
No i obliczamy sobie , wychodzi c=1/2.
I teraz mam problem z wyznaczeniem dystrybuanty zmiennej losowej dla ktorej powyzsza funkcja jest gęstością. Może ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?
Dystrybuanta zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
Niech \(\displaystyle{ F(x)}\) bedzie dystrybuanta zmiennej losowej \(\displaystyle{ \xi}\) o funkcji gestosci zadanej \(\displaystyle{ f(x)}\). Wowczas:
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{-\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}}\)
Dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty,0]}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ F(X)=\int\limits_{-\infty}^{x} 0 \mbox{ dt}=0}\)
Dla \(\displaystyle{ x\in (0,1]}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}=\int\limits_{0}^{x} \frac{1}{2} \mbox{ dt}=\frac{1}{2}x}\)
Dla \(\displaystyle{ x>1}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}=\int\limits_{0}^{1} \frac{1}{2} \mbox{ dt}+\int\limits_{1}^{x} \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{t^2} \mbox{dt}=1-\frac{1}{2x}}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{-\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}}\)
Dla \(\displaystyle{ x\in (-\infty,0]}\)
Mamy:
\(\displaystyle{ F(X)=\int\limits_{-\infty}^{x} 0 \mbox{ dt}=0}\)
Dla \(\displaystyle{ x\in (0,1]}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}=\int\limits_{0}^{x} \frac{1}{2} \mbox{ dt}=\frac{1}{2}x}\)
Dla \(\displaystyle{ x>1}\)
\(\displaystyle{ F(x)=\int\limits_{\infty}^{x} f(t)\mbox{ dt}=\int\limits_{0}^{1} \frac{1}{2} \mbox{ dt}+\int\limits_{1}^{x} \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{t^2} \mbox{dt}=1-\frac{1}{2x}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 mar 2007, o 21:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa
- Podziękował: 2 razy
Dystrybuanta zmiennej losowej
OK, tylko teraz mam pytanie. Dlaczego dla x>1 dodajemy jeszcze tą całeczkę od 0 do 1?
EDIT: Już rozumiem. Wreszcie zrozumiałem istotę dystrybuanty. Dziękuję za pomoc.
EDIT: Już rozumiem. Wreszcie zrozumiałem istotę dystrybuanty. Dziękuję za pomoc.