Witam, od kilku godzin męczę się z zadaniami związanymi ze splotem zmiennych losowych. Wzory mam, jednak najczęściej nie udaje mi się policzyć tej makabrycznej całki dla rozkładów absolutnie ciągłych. Nie chodzi mi tu o podanie odpowiedzi, bo takie nietrudno znaleźć w internecie, ale o jakąś sprytną podpowiedź jak to liczyć.
Przykładowe zadania z którymi mam problemy:
1. Niech zmienna losowa X ma standardowy rozkład normalny , \(\displaystyle{ a, b R}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ aX+b}\) ma rozkład naturalny \(\displaystyle{ N(b,a)}\).
2. Niech X i Y będą niezależnymi zmiennymi losowymi o rozkładach \(\displaystyle{ X N(m1,s1), Y N(m2, s2)}\). Znaleźć gęstość zmiennej losowej X+Y
Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi (koledzy z grupy też)
Splot zmiennych losowych
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 cze 2008, o 19:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Splot zmiennych losowych
Ostatnio zmieniony 1 cze 2008, o 19:36 przez krzysiek487, łącznie zmieniany 1 raz.
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Splot zmiennych losowych
Niech:
\(\displaystyle{ X\sim N(0,1)}\)
Rozwazmy zmienna losowa \(\displaystyle{ \eta=aX+b}\) dla \(\displaystyle{ a>0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x)=P(\eta}\)
\(\displaystyle{ X\sim N(0,1)}\)
Rozwazmy zmienna losowa \(\displaystyle{ \eta=aX+b}\) dla \(\displaystyle{ a>0}\)
Wówczas:
\(\displaystyle{ F_{\eta}(x)=P(\eta}\)