Dla jakiej wartości C funkcja
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{C}{e^{x}+e^{-x}}}\)
jest gęstością prawdopodobieństwa zmiennej losowej. Znaleźć dystrybuantę tej zmiennej.
Moje pytanie brzmi:
1) jak to policzyć??
2) jak wyznaczyć dystrybuantę??
Dystrybanta
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Dystrybanta
Żeby funkcja mogła być gęstością, to musi spełniać warunek normalizacyjny:
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} f(x) dx = 1}\)
Czyli liczymy:
\(\displaystyle{ C t_{-\infty}^{\infty} \frac{dx}{e^{x} + e^{-x}} = C ft[arctg(e^x)\right]_{-\infty}^{\infty} = \pi C = 1 \\
C = \frac{1}{\pi}}\)
\(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty} f(x) dx = 1}\)
Czyli liczymy:
\(\displaystyle{ C t_{-\infty}^{\infty} \frac{dx}{e^{x} + e^{-x}} = C ft[arctg(e^x)\right]_{-\infty}^{\infty} = \pi C = 1 \\
C = \frac{1}{\pi}}\)
- refuss
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 19 sty 2008, o 17:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: knurów
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 4 razy
Dystrybanta
a jak znaleźć dystrybuantę dla tej gęstości??
EDIT: doliczyłem się dystrybuanty proszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0 \ xqslant 0 \end{cases}}\)
EDIT: doliczyłem się dystrybuanty proszę o sprawdzenie:
\(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0 \ xqslant 0 \end{cases}}\)