Strzelec

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lukis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 30 gru 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 31 razy

Strzelec

Post autor: lukis »

Strzelec A trafia do celu w pojedyńczym strzale z prawdopodobieństwem 0,8, strzelec B z 0,7. Wtbierz losowo jednego strzelca i oblicz prawdopodobieństwo, że cel zostanie trafiony.
Awatar użytkownika
Wicio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1318
Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 561 razy

Strzelec

Post autor: Wicio »

\(\displaystyle{ P(T)= \frac{1}{2} \frac{8}{10} + \frac{1}{2} \frac{7}{10} = \frac{3}{4}}\)

Dlatego jest to jedna druga,bo prawdopodobieństwo wylosowania strzelca A jest równe prawdopodobieństwu wylosowania strzelca B - czyli 1/2
ODPOWIEDZ