Niezależnosc zdarzen

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
harufu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 25 maja 2008, o 14:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KRK

Niezależnosc zdarzen

Post autor: harufu »

Dana jest przestrzeń probalistyczna (G,E,P). Niech A,B należa do E. Sprawdzić czy zachodzi własność:
A,B sa niezależne A,B' sa niezależne.

Jak się zabrać za takie zadanko?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Niezależnosc zdarzen

Post autor: lukasz1804 »

Wykażemy implikację \(\displaystyle{ \Rightarrow}\).
Ponieważ \(\displaystyle{ A\cap B}\) i \(\displaystyle{ A\cap B'}\) są zdarzeniami rozłącznymi oraz \(\displaystyle{ (A\cap B)\cup(A\cap B')=A}\), to
\(\displaystyle{ P(A\cap B')+P(A\cap B)=P(A)}\).
Z założenia mamy \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)P(B)}\). Stąd i z powyższego dostajemy
\(\displaystyle{ P(A\cap B')=P(A)-P(A)P(B)=P(A)(1-P(B))=P(A)P(B')}\).
Dowód własności w drugą stronę wynika natchmiast z wykazanej implikacji. Wystarczy bowiem zauważyć, że \(\displaystyle{ (B')'=B}\).
ODPOWIEDZ