Zmienna losowa: dystrybuanta, wykres, prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
prt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 kwie 2006, o 18:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 18 razy

Zmienna losowa: dystrybuanta, wykres, prawdopodobienstwo

Post autor: prt »

3. Zmienna losowa ciągła ma gęstość prawdopodobieństwa wyrazona następującym wzorem:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} 5x \in(0,1) \\ 0 x \notin(0,1) \end{cases}}\)
Oblicz:
a) dystrybuantę
b) wykres dystrybuanty
c) prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ P (x \leqslant \frac{3}{5})}\)
\(\displaystyle{ P (x> \frac{1}{5})}\)
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Zmienna losowa: dystrybuanta, wykres, prawdopodobienstwo

Post autor: Janek Kos »

Mhm... jeśli \(\displaystyle{ f(x)}\) jest gęstością zmiennej losowej, to \(\displaystyle{ \int_{-\infty}^{\infty}f(x)dx=1}\). Nie trzeba liczyć, by powiedzieć, że w twoim przykładzie tak nie jest.
ODPOWIEDZ