Mamy dwie jednorodne kostki sześcienne, których siatki
przedstawione są na rysunku.
1 kostka: 2x 3 oczka, 2x 2 oczka, 2x 1 oczko.
2 kostka: 3x 1oczko, 2x 2 oczka, 1x 3 oczka.
Rzucamy jednocześnie dwiema kostkami. Oblicz prawdo-
podobieństwo, że:
a) iloczyn oczek będzie równy 9,
b) na obu kostkach uzyskamy tę samą liczbę oczek,
c) suma oczek nie przekroczy liczby 3.
2 jednorodne kostki sześcienne
- N4RQ5
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 15 lis 2006, o 16:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki/Wawa
- Pomógł: 104 razy
2 jednorodne kostki sześcienne
O ile nie pomyliłem się w rachunkach to:
a) P(na pierwszej kostce 3)*P(na drugiej kostce 3) = 1/3 * 1/6 = 1/18
b)
P(na pierwszej kostce 1)*P(na drugiej kostce 1) + P(na pierwszej kostce 2)*P(na drugiej kostce 2) + P(na pierwszej kostce 3)*P(na drugiej kostce 3) = 1/3 * 1/2 + 1/3 * 1/3 + 1/3 * 1/6 = 1/3 * (1/2 + 1/3 + 1/6) = 1/3 * 1 = 1/3
c) P(na pierwszej kostce 1)*P(na drugiej kostce 1) + P(na pierwszej kostce 1)*P(na drugiej kostce 2) + P(na pierwszej kostce 2)*P(na drugiej kostce 1) = 1/3 * 1/2 + 1/3 * 1/3 + 1/3 * 1/3 = 1/3 * (1/2 + 1/3 + 1/3) = 1/3 * 5/6 = 5/18
a) P(na pierwszej kostce 3)*P(na drugiej kostce 3) = 1/3 * 1/6 = 1/18
b)
P(na pierwszej kostce 1)*P(na drugiej kostce 1) + P(na pierwszej kostce 2)*P(na drugiej kostce 2) + P(na pierwszej kostce 3)*P(na drugiej kostce 3) = 1/3 * 1/2 + 1/3 * 1/3 + 1/3 * 1/6 = 1/3 * (1/2 + 1/3 + 1/6) = 1/3 * 1 = 1/3
c) P(na pierwszej kostce 1)*P(na drugiej kostce 1) + P(na pierwszej kostce 1)*P(na drugiej kostce 2) + P(na pierwszej kostce 2)*P(na drugiej kostce 1) = 1/3 * 1/2 + 1/3 * 1/3 + 1/3 * 1/3 = 1/3 * (1/2 + 1/3 + 1/3) = 1/3 * 5/6 = 5/18