Rzut dwoma kostkami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Rzut dwoma kostkami.

Post autor: maciejka »

Rzucamy 100 razy dwoma kostkami do gry. Ile razy najprawdopodobniej wyrzucimy dwie szóstki?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

Rzut dwoma kostkami.

Post autor: klaustrofob »

schemat Bernoulliego. próba - rzut dwoma kostkami. p-stwo sukcesu = 1/36, porażki = 35/36. liczba prób = 100. pytasz o najbardziej prawdopodobną liczbę sukcesów. nie pamiętam wzorów, są w tablicach lub w sieci.
ODPOWIEDZ